40 jaar Kunst in Ootmarsum
40 jaar Kunst in Ootmarsum
Het artistieke openlucht kunstevenement “Kunst in Ootmarsum” viert in 2023 haar 40-jarig bestaansjubileum. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot één der grootste openluchtexposities in zijn soort in Nederland. Jaarlijks zijn er rond de 150 kunstenaars die deelnemen, ondanks dat het evenement ooit kleinschalig is gestart.
Geïnspireerd door Montmartre
Geïnspireerd door Montmartre
Een wandelingetje door de Parijse kunstenaarswijk “Montmartre” leidde er toe dat Martin Looman, destijds voorzitter van de activiteitencommissie in Ootmarsum met het idee kwam.
Er werd contact gelegd met Jan Essink die als kunstenaar contacten had in de regionale kunstwereld en ook meteen enthousiast was voor het idee. Zo ontstond de eerste Franse Markt waarbij in het laatste weekend van augustus op het gazon van het Kerkplein zo’n 35 kunstenaars zich presenteerden. Het geheel werd muzikaal omlijst met musettemuziek op de Franse accordeon tot een “Place du Tertre” in Ootmarsum.
1985
1985
In 1985 kon het aantal deelnemende kunstenaars aan de kunstmarkt worden uitgebreid tot ruim 50. Om tijdens de kunstmarkt de Parijse sfeer te benadrukken, waren op verschillende plekken rond de kunstmarkt “Ootmarsumse” clochards te zien en liepen er pantomimespelers rond. Bij café Ossenvoort werd ’s avonds opgetreden door zanger Jeffrey Bonnet die een performance deed als Edith Piaf, een succes dat een aantal jaren is herhaald. Door het Ootmarsumse Cabaret ensemble “Ratatouille” werd in de openlucht een zeer succesvol Frans cabaret opgevoerd. (Foto)
Om de gastvrijheid van Ootmarsum te demonstreren werd aan de deelnemende kunstenaars koffie met krentenwegge aangeboden. Een traditie die nog steeds wordt gehandhaafd.
Verdere groei
Verdere groei
De kunstmarkt werd vervolgens uitgebreid naar 80 kunstenaars en voor het opzetten en afbreken van de stands werd een bouwploeg vanuit de plaatselijke volleybalvereniging Set-Up gevormd, hetgeen ook nu nog steeds zo gedaan wordt. Ten tijde van het 1e lustrum werden er toegangspoorten geplaatst met daarbij het levensgrote kunstmarktmannetje als logo. Deze poorten staan ook nu nog jaarlijks als welkomstpoorten rondom het stadscentrum.
In de loop van de jaren negentig groeide de kunstmarkt uit tot een nationaal en internationaal bekend kunstevenement waarbij het aantal geselecteerde kunstenaars naar ruim 200 groeide. Door het grote aantal aanmeldingen (inmiddels meer dan 400 per jaar) van kunstenaars uit binnen- en buitenland werd een selectieprocedure noodzakelijk. Alle aanmeldingen worden sindsdien tot op de dag van vandaag door een selectiecommissie stuk voor stuk beoordeeld op gevarieerdheid en kwaliteit. Vele kunstenaars kiezen voor de Kunstmarkt Ootmarsum vanwege de artistieke sfeer en het hoge niveau.
Stichting Kunst in Ootmarsum
Stichting Kunst in Ootmarsum
De organisatie van de Kunstmarkt komt onder de vlag van een stichting, met de naam “Kunst in Ootmarsum”. Tevens wordt er gelijktijdig een prachtig beeldmerk van “Kunst in Ootmarsum” gepresenteerd, naar een ontwerp van Ben Griepink.
Gedurende al die jaren dat “Kunst in Ootmarsum” bestaat en tot op de dag van vandaag, hebben ook vele kunstbeoefenaars uit Ootmarsum hun kunnen tijdens dit evenement laten zien. “Kunst in Ootmarsum” was voor hen een laagdrempelig platform waar ze de mogelijkheid kregen hun creatieve uitingen aan een veelzijdig publiek te tonen.
2008: 25 jaar Jubileum
2008: 25 jaar Jubileum
In 2008 wordt het 25-jaar jubileum “Kunst in Ootmarsum” gevierd met een feestelijke receptie in Engels Tuin al vanwaar alle genodigden in een grote vlaggen optocht zich naar het centrum begeven. Op het Kerkplein wordt een indrukwekkend bamboo vlaggenkunstwerk geplaatst, ontworpen door kunstenaar Antoon Versteegde.
Tijdens het jubileumjaar is besloten om voor de komende vijf jaren met verschillende thema’s te gaan werken die centraal staan. Door het bestuur wordt het Meerjaren Projectplan gepresenteerd:
Kunst in Ootmarsum: 2009 - 2013: “Podium en Platform voor Tijdloos Talent”
De volgende thema’s werden gepland :
- 2009: thema Clownerie, 2010: Natuur en Landschap
- 2011: Gastronomie
- 2012: De Tijd,
- 2013: Techniek
In de daarop volgende jaren is er ook steeds met een Thema als Centrale Expositie gewerkt:
- 2014: Geloof in Kunst
- 2015: Kunst uit Stukjes en Beetjes
- 2016: Kunst Natuurlijk Groen
- 2017: Kunst. Om stil van te Worden
- 2018: Kunst uit het Oosten
- 2019: Bijzondere Kunst
- 2020 + 2021: Geen Kunst in Ootmarsum (Corona)
- 2022 : Kunst van het Noorderlicht
Vanaf 2014 wordt er ook een eigen Kunstmagazine uitgegeven, waarbij het Jaarthema en de Centrale Expositie de leidraad voor het KiO- Kunstmagazine vormen.
In 2018 is er voor het eerst op de zaterdagavond een Kunstconcert georganiseerd, dit concert vindt in de RK Kerk plaats en is vanaf het eerste jaar een regelrecht succes geworden. In een overvolle kerk kunnen de bezoekers genieten van prachtige muziekuitvoeringen met spectaculaire showelementen.
Tot slot
Tot slot
Vele artistieke hoogtepunten zijn er in de loop van al die jaren geweest met Centrale Thema’s uit Nederland alsook vaak uit het buitenland, o.a. uit de Filippijnen , België, Duitsland, China, Georgië , Zweden, Finland.
1983 – 2023: 40 jaar Jubileum Kunst in Ootmarsum!
In 2023 wordt er gekeken naar het begin met als thema: ‘de Franse Markt’. Het idee hebben dat je in Parijs op de Place du Tertre bent met vrolijk gekleurde standjes, terrasjes, parasols, kunstenaars, zang, dans en gezellige Franse muziek, dit alles op het Kerkplein in het hartje van Ootmarsum, het ‘Montmartre’ van Twente.
De jaarlijkse selectie van kunstenaars genereert kwaliteit, variëteit en betrokkenheid, dat is de grote kracht van het succes van het evenement dat inmiddels velen tot inspiratie en navolging bracht.
De organisatie “Kunst in Ootmarsum” staat als een huis en door al de vrijwilligers wordt met veel plezier en enthousiasme jaarlijks het evenement georganiseerd.
VITA BREVIS EST. LONGA ARS: HET LEVEN IS KORT. MAAR DE KUNST LEEFT EEUWIG!